Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

село Горна Липница

Дата на публикуване: 12.11.2020
Последна актуализация: 14.05.2021

Село Горна Липница се намира в централната част на Дунавската равнина, на 12 км североизточно по пътя от гр. Павликени за гр. Полски Тръмбеш, в западната част на малката долина Ялия. То е разположено от двете страни на шосето, по левия бряг на малката рекичка Ялия.

Намира се на 140 м надморска височина. Постоянното население наброява 332 души (по данни на ГД „ГРАО“ към 15 март 2021 г.).

Плодородната почва, изобилната изворна вода и буйните дъбови гори са привличали хората още от древността в този красив край. В м. „Бурловец“ са намерени каменен чук, кремъчно длето и шило, което свидетелства за следи на пещерен човек от новокаменната епоха  (3000 – 2000 г. пр. Хр.), обитавал пещерите около Велико Търново и с. Мусина и слизал по местните гори на лов. Там, и най-вече по поречието на малката Бурловска рекичка, са намерени желязна мотика, свещник, фрагменти от глинени съдове и оброчна плочка на Тракийския конник – следи от тракийските племена уздицензи и кробизи, които са обитавали тези места.

В землището на с. Горна Липница са намерени много находки от славянобългарски произход, предимно керамични съдове, както и ръчичка от римска статуя.

Както тракийските, така и славянобългарските поселища са били малки разположени по теченията на малките дерета, в близост до големи извори и гори. Разпръснатите из землището на селото могили навярно са служели за наблюдателници или за пътеуказатели, тъй като при разкопки не са открити следи от погребения.

В землището на селото се намира м. „Дядопановата кория“,  където на 6 юли 1868 г. се е състояла битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска.

Едва на 1 юни 1859 г. след години на съпротива от страна на местните турци и властите във Велико Търново, се получава разрешение – султански ферман за изграждането на православния храм „Св. Димитър“. През 1863 г. хората от селото успяват да издигнат църквата. Някои архитекти и специалисти твърдят, че тя е строена от Колю Фичето или от негови ученици, усвоили стила на своя майстор.

В село Горна Липница има действащо читалище – Народно читалище „Зора – 1878“, както и още един храм – храм-параклис „Св. Йоан Рилски“.

През 60-те години на XX век е създадена етнографска битова сбирка в селото.
Селскостопанският музей в Горна Липница е открит през 1965 г., като се помещава в четири сгради, събрани в един двор. Той пресъздава бита и поминъка на нашите деди.

Известни личности, родом от селото, са Трифон Иванов (1965 - 2016), футболист, и Серафим Северняк, писател.

Традиционният събор на селото се провежда всяка година на Димитровден (по стар стил).