Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

село Вишовград

Дата на публикуване: 12.11.2020
Последна актуализация: 14.05.2021

Вишовград се намира на границата на Дунавската равнина с първите възвишения на Предбалкана, на 33 км от Велико Търново и 11 км от Павликени. Намира  се на 271 м надморска височина. Постоянното население наброява 180 души (по данни на ГД „ГРАО“ към 15 март 20201 г.).

Климатът е умерено континентален, с 4 сезона, задържаща се снежна покривка през зимата и валежи през цялата година (август и септември могат да бъдат доста сухи).

На изток от Вишовград се намира Зараповския водопад. Селото е богато на изворна вода. Изградени са над 15 чешми. Почвите в землището на селото са предимно черноземни, тук се намират селскостопански ниви, пасища, както и обширни естествени дъбови гори.

Вишовград има богата история още от периода на античността. В землището на селото, поради благоприятните природни дадености и стратегическото му значение, са открити следи от неолитно селище до хълма Чуката. В м. „Зарапово“ е съществувало тракийско селище. Открити са следи от тракийска керамика. В землището на селото са съществували две римски селища. Едно е било в „Зарапово“ и „Селище“. Предполага се, че на хълма Чуката е имало и наблюдателна кула, поради стратегическото значение на хълма и землището. През XX век от тези местности са открити множество артефакти, сред които сребърни броеници, римски оръжия, саркофаг. Археолозите откриват римски колони и гробници в други местности на селото. Другото романизирано славянско селище е било в местността „Върбоклица“. Открити са останки от няколко римски крепости за защита на пътищата и вътрешните римски селища. Крепостите са били „Кулата“, „Калето“, „Тепето“ и „Малбаир“.

Относно името Вишовград на селото, има няколко различни версии за произхода му. Първата е, че в непосредствена близост до селото е имало манастир. По време на строежа му жената на главния майстор всеки ден му носела храна. Тя се наричала Висшагеркиня. По време на едно от редовните посещения до строящия се манастир сянката й била неволно вградена в зидовете. От този момент жената започнала да линее и не след дълго починала. Хората, които живеели в това населено място, го нарекли на нейно име – Вишовград. Манастирът „Света Виша“ се намирал на източния край на хълма Чуката. Друга легенда гласи, че Вишовград е получило това име, понеже там е имало много вишни. Трета легенда гласи, че наименованието на селото идва от „Висок град“, поради първоначалното му местоположение между хълмовете „Чуката“ и „Голиш“.

Със селото са свързани ред забележителни личности и събития от историята на страната. Най-често изтъкваното събитие е преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през землището на Вишовград на 20-21 юли (8-9 юли) 1868 г. Третата (в м. Дълги дол) и четвъртата (в м. Канлъдере) битка на четата се състоят в землището на селото. В Канлъдере е заловен жив Стефан Караджа. На мястото на битките сега има паметници.

През 1893 г. са построени първите общински сгради в селото. В 1895 г. църквата „Свети Илия“ е изписана от дебърските майстори Наум Илиев и племенниците му Янаки Ненчов и Теофил Ненчов.

Според преданията първата църква, която е построена, е в района между Голиш и Чуката. Този храм е бил разрушен от завоевателите според легендите. През 40-те години на XVII век е построен храм на мястото на сградата на училището. До църквата се е издигала и сградата на килийното училище. Православният храм „Свети Пророк Илия“ е построен в късен готически стил през 1897 г.

Сведения за училищна дейност датират още от 1826 г. Бачо Киро също е учителствал във вишовградското училище.

През 1867 г. е основано читалище „Ради Фичев“ във Вишовград.

Традиционният събор на селото се провежда на ежегодно на 2 август, Илинден.

Забележителности в района на Вишовград:

  • В землището на селото са разкрити останки от римско кале (връх Чуката). От там се е наблюдавал и охранявал римския път. Наблизо (7-8 км) при село Емен се намира красивия каньон на река Негованка. Там е и първата в България екопътека с дължина 1 км.
  • Паметник в местност Дълги дол;
  • Паметник в местност Канлъ дере;
  • Геокомплекс Зарапово;
  • Вишовградски водопад.