Художници от Франция, Словакия, Германия и България откриха изложбата „Павликени и светът“

Дата на публикуване: 22.07.2021
Последна актуализация: 22.07.2021

Десетото юбилейно издание на арт пленера „Павликени и светът“ завърши с откриването на изложба на участващите автори. В продължение на седем дни в Павликени твориха Верена Фрейдрих от Германия, Михаела Тризуляк и Мирослав Брош от Словакия, Брюно Давид и Паскал Пистасио от Франция и организаторите от българска страна Тодор Тодоров и Даниела Тодорова от съорганизатора фондация „Аматерас“.

Техните произведения могат да бъдат разгледани до 1 септември 2021    в горното фоайе на НЧ „Братство-1884“.

Проектът  „Павликени и светът” - 2021 e дългосрочна инициатива на Община Павликени и  Фондация „Аматерас“ като през годините са били представяни различни автори от редица държави.

„Благодарен съм, че въпреки трудностите за пътуване, породени от световната пандемия, артисти от цяла Европа успяха да пристигнат в Павликени и да създадат тук своето изкуство“, каза при откриването на изложбата кметът инж. Емануил Манолов. „Изложбата от този пленер има своето място в културния живот на нашия град и показва значими творци пред публиката. Радвам се, че можем да предложим всичко това на жителите на град Павликени“, каза още градоначалникът. Той поздрави всички участници и им подари сувенири за спомен от гостуването им.

„За близо 10 години изградихме партньорство, основано на много разбиране, благодарение на инж. Манолов. Без неговата визионерска мисъл нямаше как този пленер да продължи, а Вие да съберете една изключителна колекция. Това е безценно богатство, което Община Павликени притежава“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова. Тя посочи, че се гордее с имената на привлечените артисти за пленера в Павликени и представи подробно показаните произведения.

Михаела Тризуляк от Словакия представя концептуални работи, създадени в Павликени. Произведенията й са направени от рециклирана ръчна хартия с важни вписани послания, свързани с човешката памет, спомените, онова, което държи вертикалата във всеки човек. Тя е много известен текстилен автор, същевременно куратор на международни събития в Словакия. Произлиза от една от най-известните фамилии, които са допринесли много за културата в Словакия и същевременно е много свързана с България от детството си.

Мирослав Брош от Словакия идва в Павликени след като спечели наградата за иновация в София Хартиен Арт Фест. Той прави инсталация, която е свързана със земята и паметта на земята. Едната част от инсталацията е показана в изложбената зала – символична е, вътре в себе си съдържа земя от различните държави, които участват. А втората част авторът символично постави като дар до мемориалния паметник на Васил Левски и така тази земя от различните части на света, донесена от участващите артисти, ще остане завинаги в основата на паметника. Авторът е свързан с България, тъй като е завършил Художествената академия в София и след много години се връща в страната с много мили чувства.

Брюно Давид от Франция създаде емблематичното произведение за градска среда – тракторът, който беше превърнат в сериозно скулптурно произведение. Неговият обект въплъщава една сериозна тенденция в съвременното изкуство – даване на нов живот на обекти, които отдавна са излезли от употреба. След края на пленера тракторът ще остане за постоянно като изкуство в градска среда.

Паскал Пистасио от Франция представи скулптурни произведения и рисунки с пастели, които съдържат символи от различни силуети. Той работи много със светлината и сянката. Показаните творби съдържат много силно въздействие на знака като такъв.

Верена Фрейдрих от Германия е член на световната асоциация на авторите, работещи с хартия. Нейните произведения се отличават с изключителна нежност и финес. Тя се представя с обекти, инспирирани от керамичните съдове от Античния керамичен център. Единият от създадените от нея съдове изобразява змията като символ на слънцето. Другият й обект е с вътрешна спирала, която по абстрактен начин говори за еволюцията и отправя послание за развитието на човечеството.

Тодор Тодоров представя триптих от метална скулптура - емблема на единството в семейството между баща, майка и дете.

Даниела Тодорова представи инсталацията „Скритите символи на нашата планета“, изцяло от хартия, която включва много натурални елементи и символи. Тя търси в творчеството си послания към хората и използва в творбите си много древни символи.

Международните артисти оставиха и специален дар за град Павликени – дърво магнолия, което ще бъде засадено в зелените площи на града като символ на огромната благодарност на всички гостуващи  артисти.

За тези 10 години колекцията на Община Павликени включва произведения на автори от България, Германия, Франция,  Финландия, Дания, Япония, Литва, Норвегия, Швеция и Южна Корея. Дългогодишното сътрудничество между Фондацията и Общината доведоха до реализираното на огромна чуждестранна колекция. Този проект е много ключово събитие, което поставя Павликени на важно място в културната карта на България и дава европейски облик на града.